5/06 Musea in Oslo

Eerst gingen we naar het Norsk Folkemuseum, een heel groot openlucht museum. Ze hebben er replica's van verschillende soorten huizen doorheen de tijd uit verschillende streken in Noorwegen.

Daarna gingen we naar het Vikingschip museum. Hier staan 3 echte Vikingschepen tentoon gesteld. 

  • Het Osebergschip werd rond het jaar 820 gebouwd en is gedecoreerd met prachtig houtsnijwerk. In 834 werd het schip gebruikt als grafschip voor 2 machtige vrouwen. Ze kregen een rijke selectie aan grafgiften mee: 3 prachtige sleeën, een wagen, 5 gesneden dierenkoppen, 5 bedden en skeletten van 15 paarden, 6 honden en 2 koeien. 
  • Het Gokstadschip werd rond 900 gebouwd en werd ongeveer 10 jaar later als grafschip gebruikt voor een machtige man. Het schip was zeewaardig en goed voor het oversteken van open zee. Het graf werd al in de Vikingtijd geplunderd, daardoor zijn er geen wapens of juwelen gevonden bij de grafgiften. Er werden wel een speelbord gevonden, keukengerei, 6 bedden, een tent, een slee, 3 kleine boten, 12 paarden, 8 honden, 2 pauwen en 2 haviken. 
  • Het Tuneschip werd al in 1867 gevonden en was het eerste Vikingschip dat in de moderne tijd werd opgegraven en geconserveerd. Het schip dateert van ca. 900 en was waarschijnlijk een snel en zeewaardig schip. Er zijn resten gevonden van wapens, delen van een ski en het skelet van een paard wat erop wijst dat dit het graf was van een rijke man dat helaas niet bewaard is gebleven. 


Het 3de museum was het Historisch museum. Hier stonden zaken tentoon gesteld van de Egyptenaren, kerken, Vikingen, munten, ....




























Reacties

Populaire posts van deze blog

6/05 Mondeling examen

27/05 Trip Hovedøya